Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane søndag 07.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold med kraftig vind. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig i skoggrensen, samt i områder der nysnøen er bundet til myke flak.

Skredfarevurdering

Kraftig vind og nedbør vil flytte både ny og eldre snø ut i leheng hovedsakelig mot Ø. Nysnøflakene vil få stor utbredelse og være ustabile mens været står på. Ferdsel på ski i fjellet vil være svært krevende og en enkelt skiløper vil kunne løse ut skred opp i str. 3. Noen skred kan også løsne naturlig. Vær spesielt oppmerksom i overgangen mellom harde og myke fokksnøflak. Husk også mye ubunden snø i skogen nå kan flyttes av vinden og danne ustabile flak lavere i terrenget enn tidligere i uka.

Faregraden ventes å øke til 3-betydelig i hele regionen.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 6. januar 2018

23.12 var det mildvær og regn til topps. Siden kom det mye snø med vind fra forskjellige retninger. Snødekket er ujevnt fordelt, mest snø i Ø/NØ. Over skoggrensen varierer snøoverflaten mellom avblåste rygger og kuler, og variasjoner av myke og harde fokksnøflak. Under skoggrensen og i skjermede formasjoner er det løs snø tilgjengelig. Det gamle snødekket regnes som stabilt. Siste snøfall var natt til tirsdag da det kom ca 10 cm. Det har siden vært vind av skiftende retning.

Det er flere observasjoner på nedføyket overflaterim, sist fra Utvikfjellet torsdag som viser overflaterim mellom to lag i fokksnøen som bryter lett i heng mot Ø. Utbredelsen av problemet er usikker. Det er også meldt om dårlig binding mellom lag i den siste fokksnøen.

Det ble torsdag registrert et lite naturlig utløst løssnøskred i bratt NØ.

Fredag ble det registrert drønn i fokksnø rundt skoggrensen i Jølster. Lørdag har det kommet noen cm nysnø og det er snøfokk i fjellet.

Fjellvær

Lørdag 6. januar 2018

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nord. -13 °C til -7 °C på 1400 moh. Skyet.

Søndag 7. januar 2018

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Sterk kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS